Externe aandeelhouder

Externe_Aandeelhouder.pngNa de overdracht blijft het familiebedrijf groeien, evenals hun kapitaalbehoefte. Een goede vriend van de familie stelt een deel van zijn vermogen ter beschikking en wordt zo extern aandeelhouder in het familiebedrijf van Oskaar.

U vraagt zich misschien af...

Welke afspraken maakt u met een externe aandeelhouder? Zet u deze ook op papier? Hoe voorkomt u dat uw externe aandeelhouder enkel oog heeft voor hoge dividenduitkering, zelfs als dit ten koste zou zijn van de belangen van de familie en de groei van het familiebedrijf? Kan u zijn betrokkenheid ten opzichte van het bedrijf en de familie verhogen? Wat doet u indien uw externe aandeelhouder zich inmengt in de operationele werking van uw familiebedrijf?

Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders worden onder meer de bestuurders van het familiebedrijf benoemd en de jaarrekening goedgekeurd. Vanaf het moment dat er meerdere aandeelhouders zijn, is het aangewezen om een aantal afspraken formeel op papier te zetten. Via de aandeelhoudersovereenkomst kunt u in alle confidentialiteit afspraken maken rond bijvoorbeeld de voorwaarden die verbonden zijn aan de overdracht van aandelen aan andere partners of eventueel aan derden zoals een voorkooprecht, volgrecht of volgplicht. Ook kunt u bepalen onder welke omstandigheden er dividenden worden uitgekeerd of met welke meerderheid beslissingen worden goedgekeurd. Hoe duidelijker de afspraken bij het begin van de samenwerking, hoe groter de slaagkans zal zijn.