Zoon wordt nieuwe CEO

Zoon_CEO.pngNa vele jaren werkervaring, beslist de zoon van Oskaar dat hij klaar is om de rol van bedrijfsleider in het familiebedrijf op zich te nemen. Ook de neef van Oskaar is enige tijd geleden ingestapt in het familiebedrijf. De zoon van Oskaar beseft dat met de mix van familiale aandeelhouders, actieve familieleden zonder aandelen, niet-actieve familieleden en schoonfamilie, het organiseren van deugdelijk familiaal bestuur nu echt cruciaal wordt. 

U vraagt zich misschien af...

Hoe kan uw familiale opvolger het even goed (of beter) doen als u? Hoe kan u hieraan bijdragen? Wat indien uw familiale opvolger zichzelf en zijn gezin privileges toekent op kosten van het familiebedrijf? Hoe behartigt u de verschillende, soms tegenstrijdige, belangen van alle betrokken familieleden? Hoe gaat de nieuwe familiale opvolger om met wrok of jaloezie van andere familieleden?

Wanneer de rollen veranderen of nieuwe rollen ontstaan in het familiebedrijf, is het belangrijk dat u kunt terugvallen op de juiste ondersteunende systemen. Zo voorkomt u chaos of stuurloosheid binnen uw familiebedrijf. Het tijdig installeren van de nodige bestuursorganen, zowel voor de familie als voor het bedrijf, brengt u al een hele stap vooruit. Het biedt u een stabiele structuur waarin verandering kan worden opgevangen en structureel overleg mogelijk wordt.

Ook de afspraken over de rechten, plichten en bevoegdheden van bestaande en nieuwe rollen kunt u vooraf bepalen in uw familiecharter. Dit geeft u en de rest van de familie een duidelijke leidraad over wat kan en wat niet bij latere punten van discussie. Zo kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat het loon verbonden is aan het niveau van de functie die een familielid uitoefent en niet aan zijn familieband en/of aandeelhouderschap in het bedrijf.

De gouden regel blijft natuurlijk dat er te allen tijde goed en duidelijk overleg moet zijn tussen alle betrokken familieleden. Het familieforum is hier dan ook meer dan ooit noodzakelijk.